Her som ellers bruker jeg ikke tid og krefter på å underbygge synspunkter og anbefaling med forskning, men med «god praksis». God praksis hentet dels fra forskning og dels fra kunder og fra samarbeidspartnere. Og alt blir underbygget med eksempler. Så får du som leser selv finne ut hva du tror på og ikke.
Det er blitt svært vanlig å avklare selskaps grunnleggende verdier. Mindre vanlig er det å avklare selskapets grunnleggende regler. Det siste blir viktigere og viktigere – all den tid regelverket knyttet til samfunnsansvar og bærekraft blir stadig strammere. De grunnleggende reglene vil handle om det vi mener er god forretningsskikk og etikk, og som vi ikke vil gå på akkord med. Begge deler vil, dersom de blir vedtatt, innført og etterlevd, være viktige byggesteiner i bedriftskulturen.
Både verdiene og reglene dine utdyper hvem du er og hva du står for. Verdiene til en bedriftseier vil prege selskapet med det en ønsker bedriften skal bli kjent for, mens reglene setter grenser. Reglene forteller hva er ikke vil bli kjent for eller assosiert med. Eksempelvis vil en jo gjerne skape en bedrift som følger samfunnets lover og regler, som ikke utnytter noen, ikke har store utslipp eller raserer natur.
Hensikten med verdier og regler er å være tydelig og ha en rettesnor for styre, ledelse og ansatte med hensyn til prioritering og valg. Vi vet at mye fungerer best når det ikke er uttalt, men praktisert. Derfor velger mange ikke å kringkaste grunnleggende verdier og regler til omgivelsene. Men man jobber målrettet og indirekte med dette. Ikke gjennom ord, men gjennom adferd. Altså gjennom det en gjør og ikke gjør - bli kjent for og assosiert med sine verdier og for etterlevelse av gode, forretningsetiske prinsipper og regler.
Indirekte verdibudskap
Når en ønsker å bli kjent for eksempelvis å sette kunden i sentrum eller være kunderettet, så virker det best når man bare «er det i praksis». Men bare å være det i praksis kan være like krevende som for en middels angrepsspiller å bli lagets stor-scorer.
Hver og en i kundekontakt må jobbe det fram over lang tid – sette seg mål, trene, få veiledning og tilbakemelding osv. Men en må også jobbe med dette på gruppe- og bedriftsplanet. På en eller annen måte måle effekter og framgang, slik at en vet hvor en står og hvor en går.
Hensikten med å avklare verdier er derfor først og fremst til indremedisinsk bruk. Det hjelper eieren og bedriften og prioritere, slik at man velger det rette styret, og styret velger den rette, daglige leder. Personer og funksjoner som kan holde ting på plass, og få bevegelse i ønsker retning.
Hva er viktigst når det gjelder verdier og regler?
Å velge de rette verdier å regler handler om å fremme egne og andres oppfatning om oss selv. Ofte er det ganske stor avstand mellom den vi selv mener vi er, og den andre oppfatter oss som. Hva som er den fulle og hele sannhet om «hvem vi egentlig er», er umulig å avgjøre, all den tid dette bygger på subjektive oppfatninger.
Så hvem er vi egentlig? Vi er nok en kombinasjon av hva vi føler oss som, hva andre opplever at vi er, og det vi ønsker å bli. Det siste er det store poenget i det å velge de rette verdier og regler. I det øyeblikk vi bestemmer oss for hvem vi ønsker å bli, er vi blitt en annen.
![](https://static.wixstatic.com/media/9700f9_7b5da904d04041fc90cecf39b31b74dc~mv2.png/v1/fill/w_980,h_521,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/9700f9_7b5da904d04041fc90cecf39b31b74dc~mv2.png)
Vi kan ta eksempelet med en røyker som bestemmer seg for å bli en ikke-røyker. En røyker som ikke har bestemt seg for å slutte å røyke, er en annen enn den som har bestemt seg for å slutte. For den som har bestemt seg for å slutte, er på vei et sted – den andre ikke. Og når man velger hvilke verdier og regelsett man ønsker å bli assosiert med, så er man på vei.
Så kanskje vi kan konkludere med at den som er tydeligst på hvem han/hun vil være, og klarer å leve opp til det i praksis, er den som har den største og beste selvinnsikten – har mest rett om seg selv.
Meg selv og mine verdier
Jeg har som tidligere annonsert bestemt meg for å jobbe videre etter å ha passert 70, men jobbe mer uavhengig av tid og sted. Jeg vil formidle meg gjennom denne bloggen, og levere tjenester på de fagområder og tema som omtales her.
Konkret vil jeg, når den tid kommer, si opp avtaler som krever utstrakt, fysisk tilstedeværelse, og si nei til oppdrag som binder meg opp for lang tid. Jeg er med andre ord på vei til å øke min frihetsgrad i hverdagen – samtidig som jeg får jobbe med en av mine kjæreste hobbyer – å være rådgiver for eiere, styrer/styremedlemmer og daglige ledere – lar dette som i dag seg kombinere med styreverv? Kanskje.
«Stor frihet i hverdagen», blir dermed en verdi for meg, og jeg vil da bli assosiert med å være mer frihetssøkende enn «frikoblet», slik man lett blir som pensjonist. «Å holde fast ved mine hobbyer», er en annen. Denne bloggen er ett av tiltakene som gjør at jeg blir det jeg ønsker å bli.
Comments